Home / Relatie / Ruzietechniek
Ruzietechniek

Ruzietechniek

Als iets in je relatie jou of de ander dwars zit, is het mogelijk om ervoor te kiezen het er lekker uit te flappen en wel zien waar het jullie twee brengt. Het is ook mogelijk om er voor te kiezen om effectief naar elkaar te luisteren. Dat kost wel wat tijd en geduld, maar uiteindelijk is het resultaat vaak een stuk bevredigender. Je voelt je al persoon geheel gehoord door de ander, en uiteindelijk is dat eigenlijk wat je graag wilde.

Hoe doe je dat dan? In de Premarriage Course (een korte cursus waarin we ons inhoudelijk hebben voorbereid op het huwelijk), hebben we de volgende techniek geleerd:

  1. Vraag je partner om jou iets te vertellen dat hem/haar dwars zit. Luister zorgvuldig.
  2. Geef in je eigen woorden weer wat de ander heeft gezegd, in het bijzonder over zijn/haar gevoelens, om aan te geven dat je hem/haar hebt begrepen. Als je het niet goed begrepen hebt, vraag je je partner het opnieuw te vertellen.
  3. Vraag dan: “Wat houdt je het meest bezig van wat je me hebt verteld?”.
  4. Geef opnieuw weer wat je partner vertelde.
  5. Vraag dan: “Is er iets dat jij, ik, of wij samen zouden kunnen doen aan wat je zojuist hebt gezegd?”.
  6. Geef opnieuw weer wat je partner zei.
  7. Vraag tenslotte: “Is er nog iets dat je zou willen zeggen?”
  8. Draai als het nodig is nu de rollen om.

De kracht van deze techniek zit in het onverdeeld luisteren, zonder zelf een weerwoord te geven. We zijn in lastige gesprekken namelijk bijna altijd geneigd om ons eigen zegje te doen, nog voordat de ander zich gehoord voelt. Nu dwingen we onszelf echter om enkel te luisteren en de ander het bewijs te geven dat we hem of haar begrepen hebben. Op deze manier zal de ander ook weer openen kunnen staan naar wat we zelf over het onderwerp te vertellen hebben en kun je samen, als dat nodig is, effectief naar een oplossing zoeken.

In de praktijk gebruiken Annemarie en ik deze techniek niet heel vaak, maar als we merken dat iets heel lastig is om te bespreken of dat de één van de twee zich niet goed begrepen voelt, is het heel fijn om dit achter de hand te hebben! Doe er je voordeel mee en probeer het eens uit 🙂

Over David

Echtgenoot en vader, katholiek, Baarnaar, bioloog en archeoloog, docent, zzp-er en webdeveloper. Ik hou van inspirerende ideeën, filosoferen, lifehack-boeken, avontuur, plofbanken, goeie series, spelletjes en speciaalbiertjes. Met deze website wil ik dagelijks mijzelf en anderen inspireren en vermaken. Hulp nodig met een website? Stuur me een mailtje!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet getoond.Vereiste velden zijn aangegeven *

*

Scroll omhoog